Aanmelden

Nieuws

 

Verslag basisschool schaakkampioenschap 2019

Verslag basisschoolschaakkampioenschap 2019 van de OSBO

De finale van het basisschoolschaakkampioenschap van de OSBO is gehouden te Warnsveld op 6 april 2019. 18 teams hadden zich geplaatst voor de finale. De halve finale is gespeeld op 23 maart te Arnhem en Deventer. In Arnhem georganiseerd door schaakvereniging de Toren en in Deventer door schaakvereniging Pallas. De halve finale bestaat uit 3 groepen van 16 teams. 2 groepen speelden in Arnhem en 1 groep in Deventer.

Het kampioenschap bestaat uit 3 delen:

1. Het plaatselijk kampioenschap georganiseerd door een plaatselijke schaakvereniging van de OSBO

2. De halve finale en finale wordt georganiseerd door de OSBO

3. Het landelijk kampioenschap wordt georganiseerd door de KNSB

Dit jaar deden er 279 teams mee aan de voorronden van het plaatselijk kampioenschap. Vorig jaar waren dat 270 teams. In 14 gemeenten is een plaatselijk kampioenschap georganiseerd. In 2 gemeenten is, in afwijking van voorgaande jaren, dit jaar geen plaatselijk kampioenschap gehouden. Daartegenover staat dat in Apeldoorn het kampioenschap een enorme boost heeft gehad met 50 teams (vorig jaar 20 teams). Ook in Zwolle staat het plaatselijk kampioenschap enorm in de belangstelling met 70 teams.

De KNSB is een project opgestart om het schaken op scholen te stimuleren. Hopelijk dat dit een positieve ontwikkeling tot gevolg heeft.

48 teams deden mee aan de halve finale. Per groep plaatsten de 6 hoogst geëindigde teams zich voor de finale. De bedenktijd was 15 minuten per persoon per partij. Het was een zeer gezellige en sportieve halve finale die uitstekend georganiseerd was door genoemde bovenstaande schaakverenigingen. Aan de teams die zich niet wisten te plaatsen voor de finale werd aan de spelers een medaille uitgereikt.

Ook de finale in Warnsveld was een zeer geslaagd kampioenschap op een prachtige locatie. Dit jaar konden zich maar 3 teams plaatsen voor het landelijk kampioenschap. Het speeltempo in de finale was 20 minuten per persoon per partij.

Ongeslagen OSBO kampioen werd De Hazesprong uit Nijmegen. De Akker uit Meppel werd 2e en De Marlijn uit Oosterbeek 3e. Deze scholen hebben zich geplaatst voor het landelijk kampioenschap welke gehouden wordt op 8 en 15 juni 2019 te Gouda.

De eerste 5 teams ontvingen een beker en aan alle teams medailles voor de spelers, een gouden voor de kampioen, zilveren voor de 2e en voor alle andere spelers bronzen medailles.

Landelijk kampioenschap

Bij het landelijk kampioenschap is De Akker op een 9e plaats geëindigd, De Hazesprong 11e en De Marlijn op een 13e plaats. Een prima resultaat van onze OSBO teams.

Al met al kunnen we terugkijken op een sportief en zeer gezellig kampioenschap met dank aan de organisatoren van de halve finale en de finale.

Gerrit Ruegebrink, organisator OSBO basisschoolschaakkampioenschap

Laat een bericht achter

U moet ingelogged zijn om een bericht te plaatsen!